使用天數:2,479天
Helen的扮靚分享小天地
博客簡介

一個不是專家, 但還是很想分享自己扮靚心得的人...

最新文章
熱門文章
推薦該博客文章
  • 29083
    累積瀏覽量
熱門文章
  • 眼線可以令眼睛看起來更精神,亦可修飾眼形,改善眼部輪廓。 但如何畫好眼線呢?應該用眼線液還是眼線筆呢? 其實要畫好一條完美眼線,的確需要不少技巧, 這次我會教大家幾個必學的畫眼線步驟,先筆後液, 跟足steps就可以畫到完美眼線。 大家可先看VIDEO: STEP 1: 鏡面應與面部呈45度 這個角度向下望時,可令眼皮不會摺起,減少畫出火車軌的情況; 並輕輕向後拉開眼皮,感覺到有拉緊即可。 畫任何眼線筆都是由這個步驟開始。 STEP 2: 先畫內眼線 畫內眼線時應用眼線筆,不會將液體注入眼晴或隱形眼鏡。 輕按住眼皮,用眼線筆由白色眼框的中間位置開始畫起, 動作不宜太快,減少出現痕癢或敏感等情況出現。 STEP 3: 望前畫眼頭 畫眼頭位置時,應向前望鏡子。 DON’T : 如畫了外眼線後出現眼白,應畫內眼線,否則影響妝容效果。 Check Point: 若畫得不好,

     

    beautywomenn 29,083

  • 嘩...周汶錡(Kathy)與法籍老公Julien於2012年結婚至今, 終於都有左BB, 佢著住bikini 影大肚相好靚, 不愧係model! 我諗佢生出黎既bb 應該都幾靚, 話曬都係mix 黎~ 希望佢會幸福快樂 !

     

    beautywomenn 29,083

  • 聖誕節又到啦... 係時候要動動手DIY 整D小心意俾身邊既朋友... 今次小妹就學整左芒果撻: 用料如下 : For 撻: 低 筋 粉 220 g 牛 油 110 g 淡 奶 3 湯 匙 砂 糖 1 湯 匙 步驟: 1 . 先 將 粉 與 牛 油 慢 慢 融 入 , 加 入 砂 糖 和 淡 奶 等 搓 成 糰 。 將 糰 搓 成 直 徑 約 1 吋 半 圓 柱 體 , 搣 成 圓 球 狀 。 2 ﹒ 將 圓 球 搓 圓 壓 扁 套 入 模 內 , 邊 轉 圈 邊 以 拇 指 將 撻 皮 壓 入 , 直 至 完 全 貼 住 撻 模 。 3 ﹒200 度 焗 15 分 鐘 至 撻 內 外 熟 透 即 成 For 餡: 吉士醬 + 芒果粒 吉士醬可以用吉士粉開,亦可在大型超級市場購買現成 芒果2個

     

    beautywomenn 29,083

曾刊登專欄的文章

愛情路上 一次不忠 百次不容?

(Sherman)成功求婚後,正當外界祝福兩人修成正果之際,卻被爆日前與女友慶祝情人節後,相約新歡撐枱腳直落玩,更明目張膽十指緊扣兼「咀嘴」,明剃正印眼眉!不少網友戥Sherman不值鬧爆Deep,而Sherman昨日透過網誌回應事件,直認唔開心:「心裏不舒服,但現在我們會好好處理我們的關係。」並承認兩人曾談論婚事:「有談論過、計劃過,哪有女人不想踏上完整的婚姻之路?但真的還在遙遠的將來。」 我覺得不少女仔都會對不忠男覺得討厭同憎恨, 但事實上, 當自己既另一半做左不忠男既時候, 又會無條件咁原諒佢, 一次又一次。 可惜, 有D男人係唔知知錯, 我唔知佢地係抱住貪新鮮既態度 定係佢地覺得呢件事無咩問題, 先會一次又一次咁偷食? 但我真係覺得一次不忠 百次不容! 有時候學懂放手, 未嘗唔係一件好事!

都市人既 「病態」你中左幾多樣?

最近睇到一篇有趣既文章, 就係關於都市人既 「病態」, 大家都黎睇下自己中左幾多樣啦! 我都中左4樣!! 哈哈 1. WiFi 癲狂症 病徵:沒有WiFi了嗎?沒有流動數據了嗎?令人抓狂了!!!自從有了智能裝置之後,人們自此就為上網而瘋狂起來,一沒有收到任何網絡數據就會立即發瘋,不論是任何原因,也要找到訊號才會罷休! 2. 相機食先症候群 病徵:去到餐廳,大家當然第一時間是叫菜。但是一旦菜來到台上,人們顧著的並不再是享用眼前的美食,而是先讓手上的手機、相機食先。這個病症特別會在女士間廣泛傳播,大家要留意留意呢! 3. 手機恐懼症 病徵:死了死了!今天急著出門忘了帶手提電話!!沒錯,您試試在某天放下手機就出門去,當日您就必定會渾身的不對勁。的確,如果忘了帶電話,真的會令人想死,好像自己一整天都活在山洞裡面呢。 4. 「希望在明天」的妄想症 病徵:雖然我們經常會說「今天的事,今天做」,但是來到最後關頭,很多時候我們也會將這句話變成了「不要緊,希望在明天,

2015既預算案又到啦!

2015既預算案又到啦! 財政司司長曾俊華將於明日(25日)發表新一份財政預算案。據本報獲悉,今年港府庫房大水浸,預算案的一次過紓困措施,將大幅加碼,中產將最受惠,退稅上限料逾1.5萬元。 唔知今次會退幾多稅呢?