使用天數:2,205天
Chiu Ck
博客簡介

喜愛旅遊, 攝影, 電影, 3c產品。 座右銘︰想做就做,尤其當你無野可以輸既時候。

最新文章
熱門文章
推薦該博客文章
  • 19329
    累積瀏覽量
熱門文章
  • 塔門係一個CK仔由中四話要去但去到而家都仲未去既地方. 大概因為懶吧 :P 今次既興趣重燃~我決定要盡快去, 唔係一陣又去唔到. 前一晚做research, 見到黃石入塔門既船唔密~就決定早D出發. 我地十點三去到坑口, (今日冇琴日咁多人, 可能早既關係) 十點九去到西貢~食左個早餐, 間餐廳係對住碼頭, 好舒服 好似真係去左外地旅行咁. 食左個火腿蛋腸仔長通粉. 本來以為普通野就冇影, 但係個腸仔原來係超大條芝士腸, 真係好好食! 有機會大家都可以試下 之後搭94入黃石碼頭, 睇website 見三十五分鐘一班, 但其實好密, 差唔多十分鐘就有一班 所以我地十二點三四就去到黃石碼頭. 一落船, 唔係好知係邊到買船飛, 行多幾行, 就見到有人問快艇$20位, 即走. 我見大船都上緊人, 但都OK多人, 咁就上左快艇. 原來大船就$14 一位 都係差唔多. 不過快艇一D都唔快, 我地坐係最頭,

     

    ck1001 19,329

  • Day6 沙比島浮潛, 雙天海鮮, 怒買手信, 再按摩 來到尾二的一天, 亦係我覺得全個TRIP最開心既一天!!!今日我地出島去~~~~~~~~~~ SAPI!!!!!!!!!! 今日好好太陽~~~一黎到, 真係好靚AR ~~不過明顯比馬奴干島細好多~但D水清好多! 今次有番D EXP, 我決定租救生衣同埋蛙鞋, 因為都怕整親腳 出發啦!!! 以下落黎, 你地睇相都會知我有幾開心架啦 WOW... 勁大隻海膽!!!! 係海到, 真係好舒服

     

    ck1001 19,329

  • 蒲台島, 相信好多人都去過, CK仔終於去左了! 又講下去之前既印象: 1) 好早要係某某地方集合出海, 每日航班極少. 2) 應該都係睇到好靚風景, 好似塔門咁 搵左一輪資料, 最終決定八點九係炮台山集合, 買埋個M記早餐就去搭巴士去香港仔碼頭, 再搭10AM船出發. 呢個時間, 呢個地點...我只係諗到一樣野 我返工都冇咁早..... 皆因CK仔都係O係炮台山返工.平日返...最早都只係九點半.... 1年只有1,2日8點幾返到公司. 講到呢到, 只能說句︰為左睇靚景, 影相, 我可以去到幾盡? 炮台山清風街搭38/42巴士. 本來以為係O係電車路上既巴士站, 原來要再行前D, o係往天后方向既橋底巴士站. 係炮台山工作都年半, 但我一直都唔知有呢個站, 大家記得唔好去錯啊 :) 好好彩, 一去到就有車, 0905上車, 大約0925到落車. (不過預等車同搭車, 都係最好預45分鐘啦)

     

    ck1001 19,329